lauantai 21. elokuuta 2021

Energiakustannukset kuriin vanhoissa rakennuksissa

Vanhan rakennuksen energian kulutuksen laskemiseen on tarjolla useita eri tapoja. Energiankulutuksen pienentäminen on syytä aloittaa aina omien käyttötottumusten tarkistamisesta ja parantamisesta ja vasta tämän jälkeen on hyvä arvioida remontin tarve. Helpoin remonttikohde on ilmatiiviyden parantaminen ikkunoissa ja ovissa.


Suurin merkitys energiankulutuksella on siinä, miten lämpimäksi asuntoa talvisin lämmittää. Asteen pudotus huonelämmössä pudottaa energiankulutusta 5 prosenttia. Jos 22C pudotetaan 20C, putoaa energiankulutus jo 10%, mikä vastaa hyödyltään ikkunaremonttia, ilman remontin aiheuttamia kustannuksia.


Asumista voidaan muokata ekologisemmaksi pukeutumalla vuodenajan mukaisesti -> talvella pitkähihaiseen paitaan ja villasukkiin. Lisäksi vireystila on parempi, kun huoneilma on viileämpi.


Energiaa voi säästää asunnoissa myös huoneiden erilaisilla lämpötiloilla. Olohuoneessa ja keittiössä, missä päivisin vietetään eniten aikaa, voi lämpötilaa pitää 20-22 asteessa, mutta eteisessä ja makuuhuoneissa taas asteen pari pienemmällä. Jos makuuhuoneissa ei päivisin olla, niin lämpötilakaan ei tarvitse olla korkea. Öisin on muutenkin helpompi nukkua, kun huone on viileä. Tämä toki vaatii sen, että huoneiden ovet on pidettävä suljettuna, ettei lämpötila sekoitu ja ettei vetoa esiintyisi.


Tiivistettynä:


Jos lämpötila on 22C tai enemmän, pudota lämpötila noin 20C. Säästät energiaa 5% jokaista pudotettua astetta kohti.

Pidä itsesi sisällä lämpimänä pukeutumisella. Käytä talvisin villasukkia ja pitkähihaista paitaa. Näin pysyt lämpimänä.

Tiivistä ovet ja ikkunat tiivistenauhalla tms.

Älä pidä laitteita pidempään stand by -tilassa.

Irrota puhelinten ym laturit seinästä, kun et tarvitse niitä.

Käytä valaistusta vain niissä huoneissa, joissa oleskelet. Käytä energiaa säästäviä led-lamppuja.


Ei kommentteja:

Nettipelit ja raha

Nettipelejä, joista voi voittaa rahaa, on monilla eri sivustoilla. Itse kuitenkin pelaan moisia pelejä lähinnä veikkaus.fissä ja paf.comissa...